Ik ben goed voor jou als jij goed bent voor mij. Dat is de regel die we normaal hanteren. Als de buurman bij het knippen van de heg rekening houdt met mij, zal ik bij het auto wassen ook rekening houden met hem. Het klinkt verstandig. Zo hebben we het minste last van elkaar, ja hebben we zelfs plezier van elkaar.
De vraag is wat we doen als de ander slecht is voor mij. Kunnen we dan nog steeds goed blijven? Het antwoord is: nee. Van nature vergelden we kwaad met kwaad. Sterker nog, we doen er een schepje bovenop. Zo ontstaan escalaties van wraak. De joden hanteren de stelregel: oog om oog, tand om tand. Er zit iets rechtvaardigs is. Als de ander één tand uit je mond slaat, mag je er bij hem niet tien uitslaan.
De houding jegens naaste is als het ware te berekenen. We zijn zo aardig jegens hem als hij aardig is jegens ons. En zo vijandig, als hij vijandig is jegens ons. Het probleem is dat ons beeld van de ander gekleurd wordt door ons eigen innerlijk. We weten maar een klein deel van elkaar. We moeten het doen met wat we uiterlijk waarnemen en met wat we indirect horen. De rest doet ons eigen brein. Dat is ongeveer 90%. Daarom kunnen we er behoorlijk naast zitten. Iemand die we vijandig waarnamen, blijkt helemaal niet zo tegen ons te zijn. En iemand die we geweldig vonden, laat ons in de steek als het erop aankomt.
Hoe lossen we dat op? Dat is eigenlijk de vraag van de wetgeleerde: ‘Wie is mijn naaste?’ We willen de ander kennen zoals hij is, zodat we ons dienovereenkomstig kunnen gedragen. Wat Jezus doet is het omdraaien. Niet het oordeel over de ander is belangrijk, maar wat ik beteken voor de ander. ‘Wees een naaste’, in plaats van ‘zoek een naaste’. Het oordeel komt aan God toe en oordelen zál Hij. Maar in plaats van rechter te spelen, kunnen we beter de rechtszaal uitgaan en buiten goeddoen. De rechtszaal is ons hoofd, het buiten is ons hart. Het hoofd zal nooit een antwoord krijgen op alle vragen over goed en kwaad; het hart zal nooit vergeefs een poging doen tot goedheid.
Een groot voordeel van ons christenen is dat wij daarbij kunnen bidden tot Christus. Als we niet meteen weten wat we voor de ander moeten doen, kunnen we alvast aan Jezus vragen om in beweging te komen. Doet u dat wel eens? Met naam en toenaam iemand aanbevelen bij Christus? Waarom niet? Heeft u uw oordeel al geveld? Mag Jezus niet helpen? Is de ander al afgeschreven? Samen met Jezus kunnen we mooie trofeeën van naastenliefde binnenhalen. Die zullen meer blinken dan de trofee van Wimbledon. Dankzij ons eigen inspanning, samen met die van de Heer Jezus. Amen.
Voorbede:
Voor de priesters in Gods kerk, dat zij niet in een boog om noodlijdenden heenlopen, maar met hen Gods goedheid mogen ervaren. Laat ons bidden.
Voor de leiders van de volken, dat zij zich houden aan de voorschriften die zij anderen opleggen. Laat ons bidden.
Voor de slachtoffers van geweld en onderdrukking, dat hun eer hersteld wordt en hun wonden genezen. Laat ons bidden.
Voor onze medeparochianen op vakantie, dat zij de nabijheid van God mogen ervaren en verkwikt zullen terugkeren. Laat ons bidden.
Ter ere van het Kostbaar Bloed van Christus vanwege de maand juli, dat wij Hem de kans geven onze liefde te vergroten. Laat ons bidden.
Voor het welzijn van onze gemeenschap, voor de dopelingen en onze dierbare overledenen. Om de volheid van de verlossing. Laat ons bidden.