Preek van de Week

Preek van de Week

De Grieken die Jezus wilden zien, doen mij denken aan jongeren die meer dan voorgaande jaren de kerk weten te vinden. Ze willen Jezus zien.

Van ons wordt dan de houding verwacht van Filippus. Hij ging naar Andreas en samen gingen zij naar Jezus, zodat de Grieken bij Hem konden komen. Dat is een apostolische houding: mensen helpen om bij Jezus te komen. We hebben daarin als parochie nog wel een weg te gaan.

Ik zal enkele voorbeelden geven van hoe het mis kan gaan. Een jong gezin kwam na een verhuizing naar de Mis in Bladel. Hun kind maakte wat geluid. Daarop keek een parochiaan zo chagrijnig hun kant op, dat de moeder voortijdig de kerk verliet. Ik heb ze niet meer teruggezien…

Een jongere die besloot om weer naar de kerk te gaan op zondag, kreeg te horen van een oudere parochiaan: ‘Jouw gezicht staat me niet aan…’

Een andere jongere die van verder komt, kreeg de vraag: ‘Wat doe je hier? Waarom ga je niet in je eigen parochie naar de kerk..?’

Of een jongere die vrijwilliger was geworden en die gestopt is omdat er weinig rekening werd gehouden met haar voorkeur en agenda…

Ik was er in deze situaties niet bij maar ik hoor het natuurlijk wel allemaal. Ook dat iemand zei: ‘De pastoor heeft meer tijd voor de jongeren dan voor ons.’

Ja, we hebben nog een hele weg te gaan… Wat willen wij eigenlijk als parochie? Stilletjes doodgaan? Een soort religieuze euthanasie? Ik zal het euthanaticum niet toedienen. Dat doen mensen zelf. Maar laten ze anderen toch niet bezwaren met hun eigen negativiteit. Die kunnen ze beter achterlaten in de biechtstoel!

Waar komt het verzet vandaan tegen verjonging en verdieping? Is het omdat jonge mensen die aangetrokken worden tot het katholieke geloof katholieker praten dan ouderen? Zijn we soms jaloers op hen? Weten wij het zogenaamd beter? Wat het ook is, ik hoop dat de woorden van Jeremia weer in vervulling gaan: ‘Niemand hoeft een ander nog voor te houden: Leer de Heer kennen. Want iedereen, groot en klein, kent Mij dan.’ Dat jongeren en ouderen elkaar kunnen waarderen en aanvullen. Zo mooi kan het zijn. Dan zullen wij bij de volgende jongere die in beeld komt (of oudere) wellicht een vriendelijk woord spreken, een hartelijk welkom heten. Want de Heer is een nieuw verbond aan het sluiten. En ieder die van Hem houdt, werkt er aan mee. H. Filippus, H. Andreas, bid voor ons, om een apostolische geest. Amen.

Voorbede

Voor de herders van de Kerk, dat zij zoals Filippus en Andreas anderen helpen om dichter bij Jezus te komen. Laat ons bidden.

Om zegen over de vorming van een nieuwe regering in ons land, die de negativiteit kan overwinnen en het welzijn versterken. Laat ons bidden.

Voor de mensen die nieuw in onze parochie komen, dat zij zich thuis voelen en mogen rekenen op ons gebed en onze belangstelling. Laat ons bidden.

Om zegen over de Goede Week, dat Christus opnieuw verheerlijkt mag worden door nieuwe volgelingen die bij Hem willen komen. Laat ons bidden.

Voor de communicanten en de deelnemers aan de Alphacursus in het dekenaat, dat God -naar de woorden van Jesaja- zijn wet in hun hart mag griffen. Laat ons bidden.

Voor de dopelingen en voor onze dierbare overledenen, dat zij hun leven door Christus ten eeuwigen leven mogen bewaren. Laat ons bidden.

 

 

 

 

Deel dit bericht met uw bekende

Neem contact met ons op

Logo_PP

Recente Berichten

Parochiaan aan het woord

Parochie Agenda

2024 mei

Week 1

ma 29
di 30
wo 1
do 2
vr 3
za 4
zo 5
ma 6
di 7
wo 8
do 9
vr 10
za 11
zo 12
ma 13
di 14
wo 15
do 16
vr 17
za 18
zo 19
ma 20
di 21
wo 22
do 23
vr 24
za 25
zo 26
ma 27
di 28
wo 29
do 30
vr 31
za 1
zo 2
  • Geen evenementen